Tuesday, July 5, 2011

LIMAU NIPIS~ APA YANG BOLEH DIBUAT DGN LIMAU NIPIS nie..JOM BACA~

Salam...
Entry kali nie aku keluarkan tip2 yang aku baca kat tuan google nie..sbb dah lama x berblog kan..nt berkulat plak..so aku klik2 terserempak la limau nipis yang byk khasiatnya..so korang leh la baca ek..!!!
Limau nipis nama sainsnya citrus aurantifolia. Kalau di barat dipanggil lime, bangsa Sepanyol mengenali sebagai lima, sementara orang Arab menyebutnya limah. Pohon limau nipis boleh mencapai ketinggian hingga 4 meter, lebih pendek dari ‘saudara’nya limau purut. Buahnya berbentuk bulat sebesar bola ping pong dengan kulit luar berwarna hijau, setelah tua menjadi kuning. Seperti buahnya yang kecil, bunganya pun berukuran kecil-kecil berwarna putih.
Rasa masam pada limau nipis dan semua jenis limau lainnya, berperanan pembuang toksin terbesar dibandingkan buah-buah lain. Rasa masam dan unsur pectin yang terkandung di dalamnya membantu menghilangkan racun-racun dalam tubuh. Jika ingin melakukan pembuangan toksin, anda boleh minum segelas besar air yang ditambah dengan perahan limau nipis setiap pagi kemudian diikuti dengan segelas besar air putih setiap jam berikutnya. Jika tidak tahan dengan rasa masamnya, limau nipis boleh digantikan dengan limau biasa.
Kadang-kadang proses pembuangan toksin diikuti dengan keluarnya gejala seperti kulit kering atau sakit kepala. Gejala ini berjalan seiring dengan keluarnya racun dari tubuh dan keadaan ini adalah wajar. Namun jika tidak yakin, anda mesti mendapatkan nasihat doktor. Selain itu, disarankan agar tidak memakan limau nipis untuk membuang toksin ketika tubuh tidak sihat kerana keadaan ini boleh memburukkan lagi kesihatan anda.
Tingkat daya tahan tubuh . Menurut buku Food That Harm Food That Heal, meminum air limau ini sebiji sehari, akan meningkatkan daya tahan tubuh dari serangan virus. Vitamin C yang tinggi dari buah ini akan menyediakan antioksidan untuk menjinakkan radikal bebas dalam tubuh. Sementara sejumlah mineral, potasium di alamnya bermanfaat untuk membantu mengatur tekanan darah dan fungsi jantung, serta vital untuk memelihara kelenturan otot dan memperlancar sistem saraf.
Selagi tidak disebabkan oleh jangkitan di tekak atau jangkitan paru yang parah, limau nipis berkesan untuk menghilangkan batuk. Ini kerana beberapa kandungan mineral yang penting pada limau nipis seperti kalsium, pospor, potasium dan besi. Seperti diketahui, besi adalah suatu antioksidan.
Potasium menyeimbangkan tekanan darah menguatkan fungsi jantung. Ada pun pospor memperbaiki metabolisme tubuh. Kombinasi vitamin C dan beberapa mineral tersebut sudah tentu berkesan untuk mengatasi gangguan ringan pada tubuh, seperti masuk angin, yang menyebabkan batuk. Secara tradisional, penggunaan limau nipis sebagai ubat batuk adalah cukup dengan membelah sebiji limau nipis dan dituangkan dengan sedikit kicap di atas hirisan limau tersebut, lalu diperah ke dalam mulut. Penggunaan kicap itu sendiri tidak jelas tujuannya.
Mungkin kicap digunakan untuk mengseimbangkan rasa masam yang sangat kuat dari limau nipis. Kicap dipilih kerana rasa manis yang ditimbulkan juga tidak setajam rasa manis pada gula yang boleh merangsang munculnya batuk. Kombinasi semacam ini umum dijumpai pada ubat-ubat dijual di kedai-kedai ubat Cina.
Demam
Petiklah 2-4 genggam daun limau nipis. Rebus dengan 2 hingga 4 gelas air. Gunakan air rebusan ini untuk menuam pesakit yang demam. Caranya dengan membasuh kain pada air rebusan dan diperas, lalu ditempelkan pada dahi pesakit.
Batuk
Ambil air limau nipis satu sudu teh. Campur dengan kicap manis. Minumlah tiga kali sehari. Cara lain untuk mengubati batuk ialah dengan memanggang limau nipis sebentar di atas api. Biarkan sebentar hingga menjadi suam-suam kuku, belah buah limau nipis tersebut, lalu langsung perah ke dalam mulut hingga mengalir ke tekak. Resipi ini baik juga untuk menyembuhkan
Selesema
Menghentikan kebiasaan merokok.. Hisaplah sehiris limau nipis. Rasanya yang masam segar membuat anda terangsang untuk minum air putih. Lakukan beberapa kali sehari. Cara ini selain mengurangi keinginan untuk merokok, juga membantu membersihkan nikotin yang sudah terdapat pada gigi dan mulut.
Bau ketiak yang tak sedap
Siapkan limau nipis yang dicampur kapur sirih. Setelah mandi, sapukan campuran ini pada ketiak dan biarkan beberapa waktu sebelum dibasuh. Lakukan pagi dan petang.

Wednesday, June 1, 2011

Erti Sebuah KeIkhlasan,kasih sayang dalam perkahwinan~

Setiap perkahwinan semestinya seseorang tu nak kan keikhlasan dr isteri,suami ...betul tak???erm..macamana bagi yang ikhlas tp masih teringat2 kan seseorang yang pernah dikenali seperti cinta monyet,cinta tua,cinta mudamudi,cinta main2..herm...~ Aku ade la kisah ~ 
KISAHNYA GNI~
Cinta main2...antara student dan suami orang..cinta sms ~ cinta hanya dalam sms..dgn kata nama rindu,sayang,i love u..i miss u.....dgn muaxhhh2 nya...haha~ Apa yang mereka nk dalam mempermainkan perasaan sendiri serta memainkan dan meniupu pasangan masing2...Kalo korang camana...?kalo aku mmg angin gila lah~ itu aku..!!!
Apa yang aku tengok kisah cinta main2 nie..bg student hanya nk kan top up..kuar makan...lepas balik dr kuar makan mula la ckp.."Dasar JANTAN x SEDAR diri ..ADEW HATI NK KAN AKU...ANAK DH RAMAI..duit bukannya adew pun...ahhhhhh~ lantak la asalkan aku dapat apa yang aku nak sudah..dapat top up..dapat pakaian free ke..dapat g jalan2 free ke..dapat makan free lagi..." Si isteri plak @ Si suami...melangok kat umah ingatkan pasangannya pergi keluar ngan kekawan ...kesian kan..tp bg manusia gni..ALLAH swt x kan bg kesenangan pd dirinya..dan tergolong dalam kesesakan setiap masa...duit sentiasa hilang..sentiasa x cukup..kerana menipu pasangan sendiri..KESIAN~ 

dah x tau nk citer apa dah..korang la tolong aku cr citer plak..~jom kongsi citer kalo korang pernah terkena @ mengenakan orang~

Sunday, May 15, 2011

BENGANG!!!

ZaaaaaSssss!!! dr semalam lg aku bengang..nak citer r nie..dah tertekan sgt!!!
ingat hari nie dah clear la apa yang aku g ngan mak aku semalam kat kedai nak beli mesin jahit..bkn main la suruh sign aggrement psl jual beli..oiiihhh~ dah la sampai2 aku tanya saya nk mesin nie harga RM2695..saya nk tahu function dia apa..camana..bdk 2 owng nie x tau nk terangkan so dia kata akak nk buat apa ngan mesin nie..byk ke nk guna...sbb aku pegi ngan perut buyong aku nie..mak aku pun pakai selekeh...muka aku pucat ..igt kitaorang nie sengket r agaknya..alah akak ambik yang nie jer la..RM1998..aku kata x nak saya nk yang nie jgk...pastu aku tanya la sbb nak ambik hati penjual nie yang x reti nk senyum,..pengurus pun tgk kami sebelah mata jew..ceh~ 
tanya function x tahu..tanya berapa corak leh pakai pun x tahu..last2 aku mintak katalog..adew katalog x dik..adew kak..katalog depan biji mata x reti nk belek terangkan kat pelanggan..padahal leh baca kat bwh katalog beza camana..selok sungguh..last2 aku plak buat2 pandai..oOOooo nie sbb corak RM1k lebey nie dia hanya 100++ lebih jer corak..yang RM2k nie 220++ corak..itu la beza dia..yang 2k nie adew cd..kita bley rujuk..yang 1k nie x leh rujuk cd...kan kan kan(ngan cara perli la wey...)
lepas aggrement di sign aku bayar la muka nk wak ansuran bayar RM158 sebulan...ambik la slip gaji aku...semua dh clear aku igt ke bleh la mesin pg nie..last2 pagi nie 15/5 jam 9 pg call.."salam kak saya nk isi on9 nie pasal ansuran akak nk beli mesin...dia tanya la akak menetap kt cni dh berapa tahun ek..pendapatan berapa ek..akak keje apa ek.."okey kak kalau dh lulus saya akan call akak balik..semalam x ckp pun berapa hari ambik masa nk buat kan..so mak aku pun apa lai..ngamok la..dah la g semalam kedai mcm x nk layan..tanya itu ini x reti..mak aku pun bg cash..ko pegi bayar skarang CASH...x yah hutang2..nampak payah sangat...


Aku pun kul 10 pegi la ngan perut boyot nie..x byk ckp la..aku bayar cash igt leh ambik mesin terus wat balik..nt petang saya akan hantar yer..dr jam 11 pg sehingga kul 630 ptg x sampai2 lagi mesin aku..nie mak aku lak bebel...bila mesin nk sampai nie..aku call pejabat yang aku beli mesin kat tg chat nie..saya nk tanya la bila mesin saya nk dihantar ek..boleh ke dia jawab awak boleh call sendiri tak orang yang hantar mesin tu...adew ke patut..sepatutnya la kan dia la call utk pelanggan yang beli mesin kat dia..dan inform balik..kalo x leh call saya bleh tolong call..huh~ aku ngan kasar nyer ckp...awk bg no hp dia kat saya saya yang call sdiri...syarikat gni..baik x yah bukak syarikat dok umah basuh baju lagi bagus..SAKIT HATI AKU~sbb dah bayar deposit la aku sanggup g bayar cash...kalo x bayar deposit Rm200 lebey x hingin aku g sana..nie FIRST n LAST aku g syarikat XXXXXX kat tg chat..
kene buat aduan kat syarikat besar owng cam gni...x pandai nk berkomunikasi ngan pelanggan...

Harap2 xdek owng kene mcm aku n mak aku..x rasew nk hormat pelanggan umur cam aku..pls respect my mother la yang warga emas..sebaik2nya kalo br bukak syarikat sila la ambik hati pelanggan baru pelanggan tu rasew sejuk n sentiasa akan berurusan ngan anda~

Friday, May 13, 2011

Segalanya memberi Semangat~

Hooppsss~ Assalamualaikum...happy saturday mornink...~ tp adew yang x happy pagi2 dh kenew mareh kat hubby~ sbb semalam mamai..dia bwk balik barang aku ngantOk giler las...~ pd tadi tanya.." abg kain tu bangah n kakdah bagi ek..?" laki aku jawab.." ak aaa..sapew lagi bagi dh owng ckp semalam tido..,bangun bukak p2 owng ckp pun x dengor" aih...dalam hati ske hati la nk bebel mau mandi lah~ x larat aku pagi2 dgn perut buyong asyik kene marah jer..

SABOR!!!
SABOR!!!

Jap lagi kan nk g kedai SINGER nk beli mesin jahit Curvy...no marey2 yer..huhuhu~
x sabor nih nk beli...mesin jahit..x pernah2 nk beli mesin jahit...disebab kan ngandung nie aku asyik menjahit..dan BERJAYA buat tilam baby..rasew teruja la plak..Bonda yang mula2 bebel ngan kerjaya ke 3,4,5,6 @ 10 mungkin la...kali nie mmg dia ske tgk sbb anak dia dh ske menjahit..haaaaaa~ nie dsebabkan otai menjahit aku la nie Ros`Rashid yang heret aku supaya minat menjahit..~ tq nana~ uhukkk~sedey plak...adoi ngandung2 nie sensitip skit..sbb selalu nya marah jer keje..huhuhuhu

So now..tunggu result bonda..psl mesin..

MESIN >>>oh MESIN>>>> ku datang survey mu...~

Friday, May 6, 2011

Selamat Hari Ibu Sedunia~

Salam buat IBU~ IBU di Dunia...
Sejak dr kecil ibu yang menjaga,mengasihi,menyayangi kita kan...Nyamuk nk gigit pun takut sebab selalu kita diawasi oleh ibu tercinta..seperti juga saya mendapat seorang ibu yang penyayang dan sanggup korban kan apa saja buat saya dan adik beradik..kepada yang diluar sana syukurlah kpd ALLAH swt bahawasanya kita dilahirkan dengan kasih sayang cukup dan ber ibu..Nasib kita baik..jadi jgn abaikan ibu kita..
Nak kata ibu x membebel adew ke atas dunia nie..kecuali ibu kita mempunyai masalah percakapan..Ibu saya ske membebel..walaupun saya dh nak beranak 5 saya masih lagi kene bebel bukannya apa..bebel tu satu ingatan kepada kita..x kira la saya muncung ke saya tarik muka ke tp saya tetap sayang ibu..saya bersyukur kerana ibu saya selalu bebel ..bayangkan kalo ibu saya x bebel sehari..rasew mcm ade yang x kene kan..baik ibu saya bebel saya leh igt apa yang ibu saya ckp untuk selama-lamanya..kalo saya terasa tu biasa la..anak mana x terasa kalo kene bebel ...kita pun akan jd ibu gak...anak2 akan membesar seperti ibu kita lalui sekarang..
Nak ceritakan saya dok Pahang selama 4 tahun..tiap2 hari saya call ibu saya walaupun saya dh beranak 3..kalo x dengar suara ibu saya sehari mula la saya rasew rimas..walaupun saya dh bersuami dan ber anak..Ingat ek kita adew anak ..anak kita akan ingat kita sekiranya kita selalu ingatkan mak kita..SAYA SAYANG MEK~ 
Buat ibu2 di luar sana ...yang mana dah menjadi ibu...akan menjadi ibu dan akan melahirkan anak..Semoga kita sentiasa menyayangi Ibu kita walau dia masih hidup,berharta atau tidak berharta..Sayang Ibu sentiasa~ Bebelan Ibu satu pengajaran dan pedoman buat kita di masa akan datang~..

Selamat HARI IBU SEDUNIA~

Saturday, April 30, 2011

ZaSSS!!! dapat jgk akhirnya!!!

Uih~ sudah lama aku nak buat nie..sampai aku koyak2 kan kain felt !! sbb nya x susah nk jahit zip!! huh~ 
dok relax2 td datang la mood yang mmg rasew nk buat benda alah nie..apa lagi dh muncul dalam kepala otak nie camana nk buat..aku pun terus ambik suku kain dan gunting bentukk~ cewah..ambik zip hah tampal terus kat kain tu~ mmg bangga la rasew arinie...sbb mood yang datang tiba2 jd lah benda alah nie ...nak tahu apa...
teng teng teng



BEG DUIT leh letak ic,lesen,kad atm duit syiling n duit kertas...herherher~
warna pun ley request!!
 nie lah benda alahnya sebulan lebey aku dok pk camana nk jahit zip..guna mesin x jd..
last2 guna tangan jer la..

untuk anak sedara yang byk buat SALE keychain di sekolah..ATHIRAH namanya..tiap2 minggu mesti adew order dr kawan2..Thansss kakngah~ n student ABIM kota bharu...

nk tgk design lain leh ke link nie www.cantekkraft.blogspot.com


Thursday, April 28, 2011

MAY MENJELMA X LAMA LAGI!!

Wah~ jap jew kan nk tiba bulan MAY dah..herm...cepat masa berlalu..setahun demi setahun..apa perancangan tahun nie utk IBU tersayang..BULAN MAY BULAN UNTUK IBU~
apa perancangan utk mak sayew tahun nie..last year bagi bunga orchid..ya la kan nk bagi benda mahal..x layak lg..so bagi apa yg setakat mampu jer..kasih sayang saya pd ibu...kalo nk cakap x sakitkan hati ibu..saya manusia biasa jer..sikit pun mesti saya buat silap..tp alhamdulillah saya masih tidak kecewakan ibu saya~ saya sentiasa menjaga hatinya dan perasaannya..x lupa dgr rintihan dan keluhan seorang ibu kepada anak..itulah yang saya dapat buat utk ibu saya..SAYA SAYANG IBU SAYA~ SAYANG sangat2..
So,x ley nk ckp panjang2 r..ntkan nangis lak..nie pun dh menitis airmata..huhuhu~ sensitif gak aku nie~ x lama lagi aku lak akan berada ditempat ibuku dan dgn karenah2 anak2 yang semakin membesar dan hidup dalam keluarga masing2..
Jadi..utk semua jagalah hati ibu anda supaya x terguris...nt sambung balik..nk menaip pun x sonang si kecik dok nk menaip gak...
bye~ bye~

Friday, April 22, 2011

PUISI UNTUK AYAH petikan dari NUKILAN SEORANG INSAN

Puisi nie aku terbaca masa dok tengah2 cari puisi2 lama...jd terjumpa laaaaaaaaa~ puisi utk ayah nie..rasew meleleh airmata~ sbb ayahnda dah nk masuk 3 thn meninggalkan kami..so utk tatapan kita semua.."HARGAILAH ORG TUA YG MASIH ADEW"

SUNDAY, JUNE 19, 2005

[ Puisi ] :: Untukmu Ayah
Ayah,
Setiap kali memandang wajahmu
Hati ini begitu bersyukur
Hati ini begitu bahagia
Kedapatan seorang ayah sepertimu.

Ayah,
Kehidupanku serasa bermakna
Dengan titik peluhmu
Aku dan adik-adik mengenali dunia
Dengan kasih-sayangmu
Aku dan adik-adik mengenali bahagia
Dengan ilmumu
Aku dan adik-adik mengenali Allah Yang Maha Esa.

Ayah,
Aku tahu susah payahmu
Aku tahu deritamu
Aku tahu budimu
Semuanya kau persembahkan
Tanpa sedikit pun rungutan
Tanpa sedikit pun kemalasan
Demi membela diri kami sekeluarga.

Ayah,
Jutaan kasih dan penghargaan ku hulurkan
Buatmu yang sentiasa jerih dan perit
Sanggup berkorban segalanya
Hanya kerana keluarga tercinta.

nash v. khan
19 Jun 2005
11.05 pm

Lama Menyepi~

Tik..Tok..Tik..Tok...
Apa nk taip kat cni~..?
Apa nk coret kat cni?
hermmmm~ herm~
Salam semua...dah lama kan x open blog skeskekuz nie...al maklum la kan...byk sgt keje..ku sibukkan diri utk kraft skang nie...daripada dok pk kan masalah yang menimpa family aku aritue kan..baik laaaaaaaaa~ aku sibukkan diri aku...xdek guna nya nk pk pasal owng..tp kita manusia nie..x lari dari masalah...kebahagiaan x selalunya sukew...mesti adew duka dalam hidup kan..kedukaan mengajar kita erti kematangan dalam hidup..tp aku nie jenis susah ckit nk terima kedukaan..sbb masa kecik2 selalu happy jew..x happy masa x siap keje skolah..bb g skolah takut kene marah dek cikgu..berdiri tepi longkang..hahaha~ itu la x sanggup nk g skolah kalo keje skolah x siap..macam2 alasan la bagi kat mak aku..sakit perut~buat2 masuk bilik air byk kali..cirit birit la konon...huhuhu~ ske kan teringat zaman skolah..zaman skolah zaman paling meriah dalam hidup..
Skang nie dah beranak tgk la peel anak plak..adew sama cam peel aku zaman skolah dulu~
K r...setakat nie la ek..masew makan plak..jom makan burger..nyum3...menambahkan lemak ..besshhh wooooooo~ bye bye...tata ..titi..tutu~

JAngan Lupew tau...!!! jumpa kat ..my kraft blog:

Friday, March 18, 2011

Kraf felt!!

Hobi baru aku...menghasilkan kraf yang tecik2 nie...keychain la byk skali..lain2 kureng ckit..mula2 rasew nk patah kepala sbb asyik tunduk jew mengadap benda alah nieee....walaupun tecik kalo tersalah jahit rasew nk menangis n baling jew..tp semangat..semangat sbb aku penat dh jahit ,tetas ,jahit ,tetas jahitan nie..huih~ ore kelate kato..jahit~ tetas,jahit~tetas padey dok setakat tu jah la..pastu dok sekong dalam plastik..haha~ tu mak aku yg ckp..sbb dia angin dia suh g blaja jahit baju aku g blaja jahit kraf..kehkehkeh~..hangin~ hangin~huhuhu~ sabor yer mak nt owng g blaja jahit baju lps...owng bosan jahit kraf nie..hukhukhuk~

ini lah hasilnya...thanxxsss to nana yg heret aku g blaja jahit kraf...pandai gak aku buat..walau x secantik kraf ko...kuikuikui...promote ckitt..nie lah gambor nyewwww~


oopppsss jgn perasan yew..nie nana yang buat bukan aku buat...kuikuikui~




haaaaaaaa~ nie baru aku buat...1st time nie buat..lps kuor bengkel kraf yg dianjurkan oleh kedai sus..huhu

yang nie plak!!!???? herm....sapew wat..uhuks~ Nana buat la...




haaaaaaaa~ kalo yang nie aku buat..kehkehkeh~ dh makin okey dh ckit jahitan...untuk Reunion SMPuteri..aku punya reunion la tuuu~


nie yang latest skali...herm aku jahit dr Sham balok kuantan yang tempah..ngengenge

dannnnnnnnnnnn~ ini....hasil dr kerja Nana...bkn aku ek...aku x se kreatif dia lagi..

So ,apa tunggu lagi tunggu kedatangan stuff baru yang akan datang..hihihi~ taaaaaaaaaaaaaaaaaaataaaaaaaaaaaaa~

Thanssss 4 coming~..

BulAn MaC

Tut~ tut~ tut~ jam dah menunjukkan 11.59 pg...huh pagi lagi wey..lum masuk tengahri..huhuhu~ jeng jeng~ dh masuk jam 12 temngahari dh..baru jer berapa patah perkataan aku taip..herm...rasew lemau plak..pk bulan 3..bulan 3 byk nostalgia dalam diri aku...pahit ,manis cuma masam dan masin jer takdek..sbb mmg x pernah adew dalam istilah kenangan masam dan masin..huihuihui~
aarrgghhh~ sambung citer balik..bulan 3 bulan kelahiran aku..cewah..dh nk masuk 30`an dah..mak aih dah tua la ek aku nie..herm..padan la ank dh dekat sedozen..huhuhu~ 10 years berkahwin..alhamdulillah rintangan yang kuat makin lama berumahtangga makin banyak dugaan yang ALLAH swt berikan pd aku..
Bulan 3 jgk meningatkan aku ttg zaman aku ngan kawan2 kat uitm bersama myprem mekna,ayu,anum dgn berita gempar yang salah seorang student uitm buang anak dlm tandas..huh~ jeng + sumbak..bukan kami yew bukan kami...cuma bdk tu satu hostel jew ngan kami..bilik lain2 r...dengan kebetulan my pakwe my prem datang ambik my prem utk keluar makan..jadi kami 3 owng nie antor la...tunggu kat tepi pantai...after myprem pegi ngan pakwe dia..adew la satu org kampung yang dikatakan ising dan x berapa waras datang meluru ke arah kami bertiga..huh no 3 gak..mamat nie ckp sapew k datang ambik kwng mung tadi..Mung asl manew..dgn pisau kecik yang dihalakan kat aku..2 owng kawan aku dh menyorok di belakang..sib baik la aku nie semangat kuat..pdhal dalam hati astagfirullahalazim...mati la aku kali nieee kalo kene tusuk pisau..sib baik laaa adew senior nie datang owng kg nie jgk..tolong tenangkan mamat yang ising nie..huh~ lepas tu senior nie suh aku n myprem pegi..esok nya g kuliah malu lak aku terserempak ngan senior nie..kesiannnn~ 
Alhamdulillah walaupun blaja x abis..aku masih teringatkan kisah2 kat uitm dulu..banyak memberi aku pengajaran pd diri dan membuat kan aku bertambah semangat dan dapat tempuhi dugaan setelah berjaya menghabiskan study kat ibukota di KL walaupun ianya hanya Sijil...huhuhu~ diploma x lepas r..sbb x ambik exam..gaduh ngan lecturer shorthand nyer pasai..huhuhu~ harap2 ank2 aku x ikut peel aku..kuikuikui~ 
Zaman Sekolah tidak sama dgn Zaman perkahwinan..banyak manis yang dilalui bersama kawan2..huhuhu~

Friday, March 4, 2011

Zizan Raja Lawak feat Dina - Selamat Tinggal (full and lyric)



Malam2 cam gni teringat plak..zaman2 skolah dulu...sukew sgt dengar lagu nie..tersenyum sendiri..kalau dapat putarkan masa aku lebih rindukan kwn2 seperjuangan...walaupun ia hanya sementara..hanya zaman persekolahan adalah satu masa paling indah dalam hidup...Syukurku ucapkan pd ALLAH swt kerana memberi ku peluang memiliki memori indah bersama kawan2 sekolah..I LOVE MY FRENZZ ~ 

Thursday, February 10, 2011

11/02/2011 HARI BARU

Alhamdulillah~ hari nie hari 1st buka kedai yg dh lama tutup..Dengan pembukaan hari ini Allah memberi rezeki melimpah kpd aku ..Semoga hari ini mendapat keberkatan dr ALLAH swt...Hari ini juga barang2 kraft dr qistinashop dr rekaan nana telah memasuki dalam kedai daritzcollection...sambutan kraft yg sungguh menggalakan dr pelanggan2 yg sukakan kraft..
Harapan hari ini dan selamanya semoga aku dapat memiliki kedai kecil sendiri yg terletak di tepi jalan besar @ kedai kecil yg berada didalam bandar walaupun berada dalam pasar sekalipun...InsyaAllah ~ Semoga apa yg aku impikan jd kenyataan...Amin Ya Rabbal Alamin..

Monday, February 7, 2011

Petikan dari Utusan MAlaysia Online

ARKIB : 14/09/2010

Menjunjung kasih ibunda tercinta

Kasih ibu sepanjang jalan
Tiada batas tiada sempadan
Kasih anak hanya sepanjang penggelan
Ibarat galah, penjolok buah di hujung dahan
SEORANG wanita berhati mulia yang kasih sayangnya kepada saya tiada berbatas, telah berpulang ke rahmatullah pada waktu Imsak, subuh Selasa 14 Ramadan (26 Ogos) yang lalu. Allah SWT telah memindahkan roh ibunda saya, Hajah Zubaidah Muhammad Syarif pada usia 90 tahun dari dunia yang fana ke alam barzakh. Innalillah waina ilaihi raji'un. Semoga diampunkan Allah segala dosanya dan diterima Allah semua ibadatnya.
"Minta ampun Ummi, minta ampun, minta ampun..." Saya teresak-esak menangis seperti anak kecil apabila pertama kali menyelak kain yang menutup wajah ibu saya yang sudah tidak bernyawa. Jasadnya terbujur di sebuah hospital swasta di Kuala Lumpur.
Saat yang paling saya takuti selama ini, akhirnya terpaksa saya hadapi. Walaupun saya telah duga bahawa saatnya semakin dekat, namun saya masih belum bersedia melepaskan pemergian wanita berhati mulia yang paling saya cintai itu.
Masih terlalu banyak hutang saya kepadanya yang belum berbayar, walaupun arwah tidak pernah mengharapkan pembayaran kembali. Kerana itulah kata-kata spontan yang terucap dari bibir saya antara sedu sedan:"minta ampun Ummi, minta ampun..."
Airmata yang meratap kewafatan ibunda saya itu mungkin sudah berkurangan membasahi pipi setelah tiga minggu berlalu, tetapi rasa sedih dan sayu masih bertakung di lubuk hati dan menyesakkan dada dari semasa ke semasa. Pada pagi 1 Syawal lalu, rasa sedih semakin menghiris kembali apabila saya menyedari bahawa untuk pertama kalinya, saya menyambut Aidilfitri tanpa mencium tangan dan mengucup pipi ibunda yang saya cinta.
Realiti kematian ibu semakin kuat terasa apabila suara takbir bersahutan dari menara masjid, corong radio dan layar televisyen. Sambil memandu kereta dari Bangsar ke Tanah Perkuburan Jalan Ampang, tempat jasad ibunda saya bersemadi, sedikit demi sedikit mata saya mulai basah.
Setelah berdoa dan membaca surah Yassin di hadapan pusara, saya menunaikan solat sunat Aidilfitri di Masjid Asysakirin di KLCC. Kemudian, saya menuju ke Taman Keramat dengan rasa sedih dan sayu yang semakin mendalam.
Setibanya di rumah yang didiami oleh ibunda saya semasa hayatnya, saya dapati Ancu (emak saudara) saya, Hajah Jawanis Syarif, sedang bermenung di hujung serambi dengan wajah muram. Setelah bersalaman, kami berdakapan dalam sedu sedan. Tangisan saya berlanjutan di hujung katil dalam bilik tidur arwah ibu saya semasa hidupnya.
Tangisan saya semakin tidak tertahan-tahan mengenangkan segala jasa dan kasih sayangnya selama lebih 65 tahun arwah membelai dan memanjakan saya. Seiring dengan rasa sedih itu, saya juga merasa tersiksa oleh penyesalan dan bersalah apabila mengingatkan dosa dan kelalaian saya kepadanya.
Saya pasti bahawa semua dosa dan kelalaian saya itu telah diampunkannya tetapi saya juga pasti bahawa masih banyak dosa dan kelalaian itu yang tidak saya sedari. Selain sedih dan sayu, rasa bersalah dan berdosa itulah yang menjadi beban emosi yang saya pikul.
"Minta ampun Ummi, minta ampun, minta ampun...". Saya minta ampun kerana tiba-tiba saya semakin sedar (dan semakin menyesal) bahawa sebagai seorang anak, saya tidak melakukan secukupnya apa yang patut saya lakukan semasa arwah masih hidup, terutama semasa beliau sakit menjelang meninggal.
Saya minta ampun kerana sejak kecil sehingga remaja, dewasa dan usia tua, tentu banyak kesalahan dan keterlanjuran (serta kecuaian dan kedegilan) saya yang mengecewakan harapan dan melukakan hati ibu. Sama ada saya lakukan secara sengaja atau tidak sengaja, secara sedar atau tidak sedar, namun kesalahan tetap kesalahan yang minta diampunkan.
Saya rujuk Ayat 23 Surah Al-Israa, antara lain mengingatkan seseorang anak supaya "...janganlah engkau berkata kepada mereka (ibu bapa kamu) sebarang perkataan kasar, walaupun perkataan seperti 'Cis atau Hah' dan janganlah engkau menengking, menyergah mereka...").
Lafaz 'minta ampun' di celah-celah sedu sedan saya berulang kembali apabila saya mengucup pipi dan dahi ibunda saya untuk kali terakhir sebelum seluruh jasadnya yang sudah dikapan diikat dan disolatkan. Setelah itu, dalam kesedihan (kerana meninggalnya ibu saya itu) dan dalam penyesalan (kerana kelalaian berbakti dan membalas jasanya), yang dapatsaya buat kini hanyalah berdoa dan bermunajat.
Tetapi lebih daripada itu, saya juga patut bertanya (dan memberi tafsiran atau memetik kutipan kata-kata orang bijaksana) tentang 'misteri serta realiti suatu kematian' dan tentang 'keistimewaan hakikat seorang ibu'.
Seorang pengarang Perancis, Madame de Stael (1766 - 1817) antara lain pernah menulis: "We understand death for the first time when he puts his hand upon one whom we love."
Tentu ibu atau ayah adalah seseorang yang sangat kita kasihi. Kematian salah seorang daripada ibu bapa kita akan memberi pemahaman yang lebih mendalam kepada kita tentang hakikat kematian.
Di saat-saat kematian orang yang kita cintai itu, kita akan berduka lara kerana kehilangan seseorang yang mustahil untuk diganti. Kita akan menyesal kerana mengecewakan harapan dan melukakan hatinya. Kita kesal dan menyesal kerana tidak melakukan secukupnya apa yang patut kita lakukan semasa hidupnya, terutama semasa Allahyarham/Allayarhamah sakit menjelang meninggal.
Itulah yang saya alami apabila ayahanda saya, Allahyarham Haji Abdullah Jaafar, 84 tahun meninggal dunia kira-kira lapan tahun lalu. Pengalaman duka yang sama berulang tiga minggu yang lalu apabila giliran ibunda saya, Allahyarhamah Hajah Zubaidah Syarif menyahut seruan Ilahi untuk berhijrah ke alam barzakh.
Saya berdoa kepada Allah agar arwah kedua ibu bapa saya diberi kesejahteraan di alam barzakh dan dimasukkan ke dalam syurga di akhirat nanti. Akhirulkalam, saya merakamkan junjungan kasih kepada keduanya dengan mengutip kata-kata Abraham Lincoln (1809-65): "All that I am, or hope to be, I owe to my angel mother."
SENATOR DATUK DR. FIRDAUS HAJI ABDULLAH adalah Pakar Rujuk di Akademi Pengajian Melayu, Universiti Malaya.

D'Masiv ft Kevin Aprilio - Rindu Setengah Mati

Sunday, February 6, 2011

Engkau buat IBU yg tak BERDOSA MENANGIS LAGi..

Aku bengang dgn peel yg seorang nie
Bengang dgn sikap
Makin lama
Makin tak hormat
Tak hormat IBU sendiri
KAlau engkau dh rasew 

Ibu pergi dgn percakapan
Percakapan yg BAIK
Anak membalas dgn Kurang Sopan
Baik engkau buang jer kopiah atas KEPALA
Pergi MAsjid Dgr Syarahan
Dengar Ustaz berceramah
Cakap elok dgn org tua lain
Sedangkan IBU sendiri 
ENgkau buat sampai menangis

MMg engkau kurang AJAR lah
Aku makin benci melihat 
MElihat manusia perangai 
Perangai baik depan khalayak ramai
TAPI IBU sendiri
Kau buat sampai menangis..

Insaflah wahai manusia sorang nie
Aku dh muak & Benci dgn perangai kamu
kalau aku byk duit dh lama aku bwk IBU 
IBU aku pergi dr sini

Semoga ALLAH SWT dapat mendengar rintihan IBU
ALLAH SWT membalas segala perbuatan mu 
ALLAH SWT MAHA ADIL
ALLAH SWT MAHA KAYA
ALLAH SWT MENDENGAR TANGISAN 
TANGISAN IBU YANG TAK BERDOSA

Aku tak sanggup melihat 
MElihat IBU aku menangis..

Cheese Cake!!!

Chesse cake..oh..cheese cake..


nak makan....
makannnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn......
mau makan.............sampai pengsan....
NAK CHEESE KEK...nakkkkkkkkkkkkkkkkkk!!!!! tunjuk perasaan ...yes!!! yes!!!!
CHEESE CAKE..TUNGGU DAKU.....

What is MIGRAINE!!!


Migraine is a common, harmless, peculiar disorder of the nervous system, which results from changes in the blood circulation in the brain. These changes in circulation produce all the symptoms (so the spots before the eyes are actually happening in the brain!) Migraine usually runs in families and seems to be more common in women.

Migraine episodes are usually triggered by some kind of stress: usually from fatigue, or nervous tension, or food allergy. They most often occur in people who are intelligent, hardworking, and compulsive. Often migraine patients are a little too hard-driving, perfectionistic, and rigid; they may be pushing themselves too hard. (Sometimes the migraine episode is Nature's way of telling us to take life a little easier, to be a little less strict with ourselves.) Most of the great names In history, the world’s great "achievers", were migraine sufferers.


HOW DOES IT HAPPEN? 
While we do not have all the answers, it appears that when a predisposed person is sufficiently stressed, certain chemicals are released by the body. Alter a variable period of lime (which explains why the episode does not always promptly follow stress) these chemicals produce charges in the muscles of the blood vessels that supply the circulation to the back of the brain (the area where we actually "see").
At first the muscles tighten in spasm and the blood flow slows: this causes a disturbed electrical current to move across the back, (or seeing pad) of the brain. It takes about twenty minutes for this disturbance to cross the visual area of the brain, and this corresponds to the time most patients see the "twinkling spots" before their eyes. Usually, the electrical disturbance stops at the end of the visual area, but if it goes further, numbness and tingling may arise in the face, arms, or legs. Nausea or vomiting may occur.
Next, the blood vessel muscles relax abruptly. This allows the vessels to stretch and dilate, producing the pulsating ("pounding") headache, usually on only one side of the head. If the muscles relax more slowly, the headache does not occur.




IS THERE ANY TREATMENT? 
The first and best treatment is to understand your symptoms and to relax and be interested in your condition. For example, some patients have migraine episodes whenever they miss breakfast, others when they get too little sleep, some when they eat certain foods (sugar, MSG, and wheat products). Some persons have episodes only on Mondays, or when they are angry, or when viewing certain visual patterns (op art, etc.) Women have more symptoms when pregnant or while taking birth control pills. Most people who only have migraine episodes once every year or so, will have no interest in keeping track of the occurrences. But if you have recurrences, say, every month, you may find it helpful to keep a diary of the time of the day, duration, and associated activities, in order to analyze the frequency and causes. I will be pleased to supply diary sheets and review your diary with you. Most people find that migraine episodes are troublesome for several years, and then become less frequent with the passage of time: so do not be discouraged.





DO I NEED MEDICINE? 
Medication is available to try to ease the headache episodes that follow the scotoma. Often this works, but the medicine must be taken quickly at the first hint of an attack or it will do little good. Other medicine is used as a preventative for those unfortunates who have very frequent headache episodes. But 99% of migraine patients need no medicine, only the reassurance that their bodies are simply signaling that they are a little out of tune. So relax and listen to your body, it may be telling you something.



WHAT ELSE SHOULD I DO? 
While everything seems perfectly normal at this time, you should advise me or your family physician if you notice any change in your own usual pattern or frequency of symptoms. Occasionally, we find it necessary to “escalate” our investigation through the use of special neurological consultation, X-rays, etc. If you are not sure whether a change in your symptoms is sufficient to suggest further evaluation, please call me to discuss it. Finally, remember: your eyes are fine; you are not losing your vision. Most famous people have scotomas like yours, usually because they set unrealistic goals for themselves and others. The worst thing you can do is worry. Relax, and "beyond a wholesome discipline, be gentle with yourself."





INI KEMUNGKINAN SITUASI AKU SEKARANG!!!!




TAPI ADE YG LEBIH TERUK DARIPADA AKU!!!
CAMANA HAMSTER NIE NK MAKAN UBAT KALU DH KENE MIGRAINE!!!
MEH KITEW SAMA@ PIKIR..???

kesian dia tp cute!!!

STAGE of DEVELOPMENT of FETUS

Friday, January 28, 2011

CANTIK TAK TERKATA CIPTAAN ALLAH SWT


Sungguh cantik dan Indah Ciptaan ALLAH swt ...tidak ternilai kenikmatan kejadian bumi ini..Thanxs to inspektor zaidi dr Semporna, SABAH sbb bagi saya share gambar ini dgn kengkawan blog saya..Thanxs a lot...weheks..

location: pulau mabul, semporna, sabah
tajuk : sewaktu bumi mau menangis