Wednesday, September 22, 2010

Resepi Puding Triffle

 Assalamualaikum....Selamat Sejahtera ..buhsan2 gni rasa lak nk menaip..nie 1st nk menceloteh dlm blog..selalu nya dok membebel kat ank2..anak pun dh naik bingal sbb mama dia selalu jer membebel..nk suh berenti membebel masa tido jer la..sib baik laaa kan ALLAH swt nie telah memberi waktu tido untuk berehat...syukur Alhamdulillah...dah lama aku cari resepi nie..arinie baru jumpa...so apa kata aku kongsi kat cni..mudah mudahan kalo..esok lusa..tulat @ tahun depan..aku igt apa yg aku nk buat...hehehe~ apa lagi meh layan resepi nie..resepi nie pun aku copy paste dr My Resepi..sib baik ade My Resepi kan...haaaaaaa...~ dah dah dah...sedap jer menaip..meh meh kita cuba resepi nie dulu... ;)


Bahan-bahan ( 5-7 org )

  • 1 tin susu cair
  • 1 sd besar gula
  • 4 sd besar tepung kastard
  • 1 mangkuk air- utk dicampurkan dengan kastard
  • ½ biji kek gulung sederhana saiznya
  • 1 tin buah-buahan campur- asingkan air dan buahnya
  • 1 peket agar-agar jeli kristal Nona
  • 1 mangkuk air panas

Cara-cara

  1. Panaskan susu cair dengan gula. Kecilkan api.
  2. Bancuh tepung kastard dengan semangkuk air sejuk. Masukkan bancuhan tadi ke dalam susu cair yang sedang mendidih, Masak hingga betul-betul pekat dan kastard pekat. Tutup api.
  3. Di dalam bekas berasingan, susunkan kek gulung sehingga habis. Kemudian, basahkan dengan air buah-buahan tin.
  4. Masukkan buah-buahan tin hingga habis.
  5. Tuangkan bancuhan kastard ke atas susunan buah-buahan tadi.
  6. Untuk jeli, larutkan jeli bersama semangkuk air panas. Kacau hingga sebati.
  7. Akhir sekali, tuangkan jeli tersebut di atas kastard dan sejukkan. Bila betul-betul keras, bolehlah dihidangkan.

No comments:

Post a Comment